Blog: Het leven van een vroedvrouw

 • Time

  Time

  Onder de indruk van de tijd
  volledig in overgave nu 36 uur een geboorte aan het begeleiden waar tussendoor nog een mama geboorte gaf en 3 heel mooie consulten met zwangeren hebben plaatsgevonden.
  Ik voel me moe maar rustig
  Ik ervaar geen onrust en ook geen zorg
  Ik voel dat ik geholpen word maar ook dat de manier van werken, als caseload vroedvrouw, helemaal klopt
  Ik begeleid mensen precies zoals ik wil en tref daarin zulke mooie cliënten die dit ook willen
  En die willen verdiepen, nieuwsgierig zijn naar geboorte en die durven stil te staan bij hun angsten, liefde, kwetsbaarheid en dan met moed kiezen voor hun heel eigen weg, vanuit autonomie
  Ik voel diepe dankbaarheid en het gevoel dat ik op mijn eigen pad loop

 • overgave

  overgave

  Soms is overgave een hele klus
  Een bevalling eigenlijk
  Om los te laten en te vertrouwen dat je dat wat komen gaat aan kunt
  Omdat je het kan
  Maar misschien nog niet helemaal geloofd
  Ik geloof in je, dappere mama
  Ook als alles anders gaat dan je dacht weet ik dat jij dat aan kan

  Foto: auteur onbekend 

 • Bevallen? Niet bevallen?

  Bevallen? Niet bevallen?

  Het gevoel van falen en niet ‘echt’ bevallen zijn heeft me eindelijk verlaten
  Na drie keizersnedes, waarvan de laatste een helend proces, kan ik eindelijk zeggen dat ik de rust heb gevonden in de drie geboortes van mijn kinderen
  En durf ik te zeggen dat ik 3 kinderen heb gebaard

  Wat ik nog spannend vind is het hardop zeggen
  Ik voel schaamte
  De vroedvrouw die naast zoveel (thuis)geboortes heeft gezeten
  Heeft dat laatste stuk nooit zelf meegemaakt
  Het heeft me een betere en nederige vroedvrouw gemaakt
  Dus waarom de schaamte?

  Ik weet de redenen van alle 3 de keizersnede en voor het grootste deel heb ik niets ‘verkeerd’ gedaan
  Mn eerste kind heb ik mogelijk gered door mn intuïtie en snelle handelen
  Mn tweede kind stond met 2-0 achter doordat ik koos voor een inleiding
  Mn derde kind heb ik alles gegeven wat ik in me had
  Misschien zit de pijn het meest bij die tweede, waarom liet ik me inleiden? Toch kan ik ook met compassie kijken naar waar ik toen was en waar ik vandaan kwam

  Door de geboorte van vandaag voel ik de wens dit alles te delen, zodat ook deze schaamte het daglicht ziet
  En zo wellicht kleiner wordt en verdwijnt
  Zodat mijn cliënten die met een keizersnede bevallen dit niet hoeven te voelen

  Want een deel van het leven is geluk, en zo is het ook met bevallen, soms hebben we geluk, soms hebben we inzicht waardoor we iets kunnen veranderen en soms hebben we pech

  En die pech wordt dan geluk want door die keizersnedes heb ik ook 3 kinderen

 • Blog van Laura

  Laura Pijnenborgh

  11 februari 2020 

  MAAR MAMA, ALS VROUWEN HET NIET KUNNEN?

  ik was een beetje lang bij een buurvrouw blijven kletsen. Ik kwam thuis en mijn zoon van 9 vroeg waarom het zo lang duurde. Ik zei dat we even aan de praat waren geraakt. Hij vroeg waarover. Ik zei dat er een dokter was die in de krant gezegd had dat vrouwen niet meer zo goed kunnen bevallen en dat me dat nogal bezig hield. Mijn 9 jarige keek me met grote verbaasde ogen aan en zei: " Maar mama, als vrouwen het niet zouden kunnen, WIE dan wel?!

  Hij kreeg een enorm dikke knuffel van mij en ik zei: "precies jongen, precies. Dat is een goede vraag!”

   

  Mijn 9 jarige is thuis in bad geboren. Hij woog 5150 gram en was 58cm. Een flinke baby. Ik heb minder schade aan mijn bekkenbodem en bekken overgehouden aan zijn geboorte dan aan die van mijn eerste van 3880 gram die ik liggend op mijn rug moest baren, onder fel licht, zonder persdrang en uiteindelijk werd hij eruit getrokken met de vacuum. Er was geen nood, zijn ctg was perfect. Maar men vond het te lang duren.

   

  Mijn 9 jarige weet niet beter dan dat vrouwen kunnen bevallen. Dat leerde hij om te beginnen toen hij zelf geboren werd, op zijn eigen tempo en het mijne. Ik weet niet beter dan dat het kan. Mijn moeder, van 1m64cm en vrij tenger, kreeg drie kinderen: bijna 9 pond, 9,5 pond en 10 pond. Zonder interventies en het waren geen hele zware of traumatische bevallingen. Alleen ik (de eerste) bleef een beetje met de schouders steken, dus heeft de Gyn die "gevouwen" en toen kwam ik...is het verhaal. En tot haar 66e toen ze onverwacht overleed, was ze fit! Ze kon eindeloos fietsen en wandelen en dansen. Hoezo bekken problemen? Hoezo verzakkingen?

   

  Ik weet zeker dat zij en ik niet de enige zijn die grote kinderen kunnen baren. En ik weet zeker dat heel heel veel vrouwen met ons zijn die gewoon natuurlijk kunnen bevallen van hun eigen kind . Ik heb dat gelukkig ook al best vaak mogen zien als doula. En ja soms of misschien vaak is het zwaar en kost het flink wat kruim. Maar onze lichamen kunnen daar ook van herstellen!

   

  De bevalling op zich is niet de rede van trauma of van levenslange schade aan het lichaam. Het is meer hoe en onder welke omstandigheden we tegenwoordig verwachten dat vrouwen kunnen bevallen. Hoe vrouwen behandeld worden tijdens hun bevalling. Met hoeveel interventies ze soms te maken krijgt. Dat ze zich niet gezien en gehoord heeft gevoeld. Hoeveel angst en stress er heerst rondom bevallen. Hoe er voor vrouwen gezorgd wordt na de bevalling...

  Soms is medisch ingrijpen noodzakelijk, soms is een keizersnede een levensreddende oplossing. En daarvoor is het een zegen dat we de 2e en 3e lijn hebben, met gynaecologen gespecialiseerd in pathologie.

   

  Maar laten we alsjeblieft niet gaan doen of vrouwen dit niet meer kunnen: natuurlijk bevallen. Of alsof schade voor de rest van het leven er altijd bij hoort.

  Laten we eens goed naar mijn 9 jarige luisteren, want wat hij eigenlijk zegt is: vrouwen zijn toch JUIST degene die kunnen bevallen?!!! En zo is het. Meestal kunnen wij het gewoon hartstikke prima. En als het anders loopt dan kunnen wij daar met goede zorg van herstellen. Want onze lichamen zitten tamelijk briljant in elkaar!

   

  En als we wat beter zouden gaan luisteren naar die briljante lichamen zouden heel wat dagelijkse gewoonten die ons lichaam belasten, zoals teveel zitten en chronisch navel intrekken, of altijd je knieën overstrekken of teveel buikdruk creëren bij het sporten (om maar een paar voorbeelden te noemen) en die bijdragen aan klachten kunnen verminderen! En als vrouwen goed voor hun briljante lichamen zorgen in de kraamtijd en alle jaren erna, dan kunnen die lichamen heel vitaal en gezond oud worden zonder eeuwig urine verlies, verzakkingsproblemen of pijn!

  Zo ben ik de schade van de vacuum verlossing van mijn eerste uiteindelijk ook te boven gekomen en ik zie vrouwen wekelijks herstellen en sterker worden in de lessen die ik geef.

  Ik ben steeds weer onder de indruk van de veerkracht en het zelfherstellend vermogen als ik die vrouwen na hun bevalling zie.

  En elke vrouw die ik heb mogen zien bevallen, staat voor eeuwig op mijn netvlies gegrift. Haar kracht, haar schoonheid, haar liefde voor haar kind en de uniekheid van ieder geboorte proces... En nu ik door dit alles terug denk aan mijn eigen bevallingen, hoe verschillend ook, ben ik diep onder de indruk van mijn eigen briljante lichaam!

   

  En ik ben blij dat ik een 9 jarige heb die me die nacht in dat bad nog meer leerde over bevallen en over mijn lichaam. En hoe hij over de jaren heen me steeds weer herinnert met zijn opmerkingen en vragen aan het feit dat elke vrouw het recht heeft te bevallen waar, hoe en met wie ZIJ wil!

   

  En als we dan bezorgd zijn over de gezondheid van vrouwen op korte en lange termijn (want die bezorgdheid deel ik wel met deze gynaecoloog), laten we dan beginnen met haar echt eerlijke en volledige informatie te geven. Laten we dan beginnen met vrouwen lichamen echt te willen leren kennen en begrijpen. Laten we dan beginnen met vrouwen te zien en naar ze te luisteren. En laten we vooral ook haar keuzes respecteren en serieus nemen (dus ook als zij keuzes maakt buiten de protocollen en ook als zij een medisch traject wil, of een keizersnede gebaseerd op volledige info en haar intuïtie).

   

  Want ZIJ verdient vertrouwen!

 • Feest! ~ 5 jaar een eigen praktijk, 15 jaar vroedvrouw!

  Feest! ~ 5 jaar een eigen praktijk, 15 jaar vroedvrouw!

  Wat een buiten~gewone dag!

  Een wezel voor onze voordeur toen ik vanmorgen naar buiten stapte, symboliek: wijze voorzichtigheid, moed en reinheid

  De ochtend ging verder, ik had een feestje bedacht voor mijn 15 jaar vroedvrouw zijn en 5 jaar geleden de stap voor een eigen praktijk.
  En het werd een feestje, gekozen om de laatste geboorte-mama's uit te nodigen, zij staan voor mij voor de afgelopen jaren, zij zijn uniek en eigen en tegelijkertijd staan ze voor mij voor alle vrouwen die ik begeleid heb, alle babys die ik geboren heb zien worden, alle verschillende paden die ze mij hebben laten zien, thuis, in het ziekenhuis, buiten, in volle maan, diep in de nacht, bij het ochtendgloren.

  Ik voel me rijk
  Deze cirkel laat me opnieuw zien dat je elkaar niet hoeft te kennen om te delen over wezenlijke dingen, liefde, moederschap, druk, verlies, schoonheid en onze kinderen
  Deze cirkel laat me ook zien dat ik nog steeds een taak heb, vrouwen verbinden, vrouwen ruimte geven, vrouwen verwennen en vrouwen aanmoedigen
  En ik geniet, leer en absorbeer, ben onderdeel van deze cirkel.

  En jullie waren er allemaal bij:
  vrouwen die mij gebracht hebben waar ik nu ben. Dank jullie wel, voor jullie vertrouwen in mij. Jullie spiegels, jullie liefde.
  En jullie ook,
  alle wijze (vroed) vrouwen op mijn pad, die mij ook gebracht hebben waar ik nu ben!

  De avond bracht mij inzicht in waar ik ben, wat ik heb geleerd en waar ik naar toe aan het gaan ben, nog meer observeren, nog meer verhalen beleven, nog meer leren en ook mijn wijsheid delen.

  Wat een dag

 • Pippa Lee ~ 6 augustus 2019

  Pippa Lee ~ 6 augustus 2019

  3 jaar geleden lag ze bijna in mijn armen.

  Lieve zachte stoere eigen kleine Pippa Lee.

  Je hebt ons gezin, juist met je ontregelende aanwezigheid, compleet gemaakt.

  Door jou is er extra chaos ontstaan en extra liefde.

  Door jou is ons hart nog meer geopend en zijn angsten blootgelegd.

  Je laat me zien wanneer ik een pas op de plaats mag maken en wanneer je tederheid nodig hebt.

  Je bent me zo dierbaar mooi meisje!